De Dorpskerk is een kerk die midden in het dorp Hierden staat. Dank zij de trouw van God is hier al vele eeuwen een gemeente van de Heere Jezus Christus. Zij draagt het karakter van een volkskerk. Dat is mede bepaald door het feit, dat Hierden nog echt de fijne trekken draagt van een dorpsgemeenschap. Wij voelen ons verbonden met de traditie, die stamt uit de tijd van de Reformatie.
Dat betekent dat wij samen naar de Bijbel willen luisteren als de openbaring van God. Wij geloven dat je God alleen kunt kennen door een levende geloofsrelatie met de Heere Jezus Christus. Daarin weten wij ons verbonden met de belijdenisgeschriften van onze kerk. God is trouw. Hij werkt ook vandaag. Daarom hebben wij veel verwachting van de kerkdiensten, van het jeugdwerk, kringen, verenigingen, catechisatie enzovoort, waarin wij bezig zijn met de Bijbel.
Wij hebben de kern van onze activiteiten samengevat in de begrippen: “leren, vieren en dienen”. Het gebed om de leiding van de Heilige Geest is daarom voor ons heel belangrijk.
Om de missie van de gemeente op gereformeerde traditie te realiseren rust de gemeente op de volgende drie pijlers: de Heilige schrift, de sacramenten en de belijdenisgeschriften. Daaraan hebben wij de volgende drie thema’s ontleend:
Leren, Vieren en Dienen.
Leren duidt de gemeente aan als leergemeenschap: eredienst, catechese, dooponderricht, geloofsonderricht/ opvoeding, vorming en toerusting, bedoeld voor alle leeftijden. Leren in de Bijbel omvat hoofd, hart, handen en voeten, de hele mens in al zijn relaties.
Vieren bepaalt de gemeente bij de bron van haar zijn. De omgang met God, de samenkomst van de gemeente, persoonlijk gebed, Bijbellezing, meditatie en stille tijd vormen de kernen van de geloofsoefening. De vierende gemeente is de plek waar de gemeente in de ruimte wordt gezet de geloofsomgang met de drie-enige God te beoefenen, waar de persoonlijke geloofsbeleving gewekt en gevoed wordt en te oefenen in het
dienen van God in het leven van elke dag.
Dienen is metterdaad getuigend, biddend en daadwerkelijk, in de wereld staan, waaruit kan blijken dat de gemeenschap die de gemeente wil zijn een op de medemens en wereld betrokken liefdesgemeenschap is.