U bevindt zich hier: Dorpskerk » Gemeente » Historie

Historische beschrijving Dorpskerk in Hierden

De Nederlands Hervormde kerk ligt aan een pleintje. Het perceel wordt omringd door De Allee, een doorgang waarlangs bomen staan. Vroeger liep hier een gracht om het terrein van de kerk heen. De huidige kerk stamt uit 1851, en is van oorsprong een hallenkerk met tongewelven met achter de kerk een vergaderzaal. In 1903 is het orgel geïnstalleerd.

In 1929 werd een ketelhuis met tussengang aan de achterzijde aangebouwd met een schoorsteen die in de achtergevel is opgenomen. In later tijd is deze ketelruimte vergroot. In 1937 werd een houten plafond aangebracht en zijn vleugels aangebouwd zodat een kruiskerk ontstond. In de oksels zijn portalen aangezet. Ook is de accommodatie achter de kerk uitgebreid met een catechisatieruimte naast de bestaande vergaderzaal. Weer later is aan de achterzijde een bergruimte tegen de westgevel van het noordtransept gebouwd.

In 1965 is het portaal aan de voorzijde gebouwd. Ook zijn toen wat kleine wijzigingen in de zijportalen aangebracht. In 2001 is de kerk geheel gerestaureerd, onder toezicht van de stichting behoud kerkelijke gebouwen in Gelderland.

Het 'oude' schoolgebouw achter de kerk waarin ook de consistoriekamer zit is in 1983 geïntegreerd in een aangebouwd zalencomplex. Enkele muren van de oude aanbouw zijn nog herkenbaar.

Aan de achterzijde lag een klein schoolgebouw. Op deze plek stond een eerdere kerk uit 1741, met een kleine toren,  zonder orgel. De huidige kerk ontstond uit de school die hier stond sinds 1658, en waar sinds 1659 zondags gepredikt werd.

 

  historische beschrijving in pdf-formaat