De kerk zou een veilige plaats moeten zijn voor iedereen. Dit is in een gebroken wereld helaas niet vanzelfsprekend. Ook in de kerk, binnen kerkelijke relaties, komt ongewenst gedrag voor. Soms overduidelijk, soms heel subtiel. Het is belangrijk dat alle gemeenteleden goed met elkaar omgaan en elkaar met respect behandelen. Het gaat om de veiligheid van onze naaste èn om de naam van God. Als wijkgemeente Het Visnet willen we een veilige en betrouwbare gemeenschap vormen.
Grensoverschrijdend gedrag
Ook binnen kerkelijke relaties komt soms (seksueel) misbruik/ grensoverschrijdend gedrag voor. Dat is ingrijpend en mag niet verzwegen worden. Grensoverschrijdend gedrag en misbruik zullen het vertrouwen in de kerk (en mogelijk ook in God!) ernstig verstoren. Het is in strijd met de boodschap die de kerk dient uit te dragen.
Bewustwording
Bewustwording en alertheid rond dit onderwerp is van belang. Herkennen wij signalen van mensen die hiermee te maken hebben? Is er erkenning voor slachtoffers? Belangrijk is ook dat jongeren en ouderen weten waar ze terecht kunnen als er sprake is van onveiligheid in de kerk. Het is van belang dat we samen zorgen dat de kerk een veilige plek is en blijft.
Vormgeven veilige kerk
Onze kerkenraad heeft al in 2019 de eerste stappen genomen om te bouwen aan een veilige kerk. Zo is er een gedragscode opgesteld die ondertekend zal worden door ambtsdragers, jeugdwerkers en andere vrijwilligers. Ook zal voor hen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) worden aangevraagd. Daarnaast heeft de kerkenraad ons, Therésa Hop en Paul van Liempt, gevraagd om vertrouwenspersoon te worden. Ook in wijk Dorp zullen twee vertrouwenspersonen worden aangesteld, waarmee wij in de toekomst willen samenwerken.
Toerusting
Om toegerust te worden voor onze taak volgden wij een training van de landelijke kerken die speciaal bedoeld is voor interne vertrouwenspersonen. Deze training heeft ons geleerd hoe we mensen kunnen begeleiden.
Geheimhouding
Wij hebben een geheimhoudingsplicht en zullen vertrouwelijk met alle informatie omgaan. Dat geldt uiteraard ook voor de samenwerking met wijk Dorp. De interne vertrouwenspersoon doet niets zonder de melder hiervan op de hoogte te brengen.
Taken vertrouwenspersonen
Wij zijn er -voor jong en oud- als eerste opvang bij meldingen en klachten die betrekking hebben op ongewenste omgangsvormen en grensoverschrijdend gedrag, waaronder (seksueel) misbruik binnen kerkelijke relaties. Als vertrouwenspersoon bieden wij ruimte om je verhaal te doen en kunnen wij adviseren en begeleiden bij eventuele vervolgstappen. Je kunt ook bij ons terecht als je je zorgen maakt over mogelijk onveilige situaties in de gemeente. Daarnaast zullen wij gaan werken aan een plan voor preventie, voorlichting en bewustwording binnen onze wijkgemeente.
Wat doen we als vertrouwenspersonen niet?
Een vertrouwenspersoon is geen mediator, therapeut of probleemoplosser. Ook ligt de taak van de Interne Vertrouwenspersoon niet op het gebied van pastoraat, rechtsbijstand of arbitrage. Verder is een vertrouwenspersoon geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ conflicten of klachten.
Contactgegevens:
Meer informatie over de vertrouwenspersonen is te vinden in de scipio-app. U/jij kunt ons bereiken via de mail: vertrouwenspersoon.visnet@hervormdegemeentehierden.nl
Therésa Hop – van Rossem | Paul van Liempt |