Groene tip: minder plastic
Plastic is overal. Wist je dat ‘t zelfs in ons voedsel zit? Het NOS-Journaal had daar vrijdag 26 juni een uitgebreid item over. Kleine deeltjes plastic (ook wel: microplastics) zitten in de bodem en dringen via de wortels door tot alle planten. Op die manier komen ze ook in onze groenten terecht. Geen fijn idee, toch?
Dat plastic een probleem is, zien we bijna dagelijks in de media. Gelukkig is er de laatste jaren veel aandacht voor, want er spoelt steeds meer vervuiling aan. Plastic verteert niet. Dode zeedieren blijken ook steeds vaker plastic in de maag te hebben. Soms zelfs complete verpakkingen. De gruwelijke beelden komen zo vaak voorbij op televisie of Facebook, dat we er bijna niet meer van opkijken. Ook dat is een probleem… Bij elkaar opgeteld zit er 150 miljoen kilo plastic in de oceanen. Deze plastic soep bestrijkt ruim twee keer de oppervlakte van het land Frankrijk. Nogmaals: het verteert niet.
We kunnen er van wegkijken, maar dat lost niets op. God vraagt ons juist om zorg te dragen voor Zijn aarde. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor wegwerpplastic. Vanaf volgend jaar juli is een groot deel van het wegwerpplastic zelfs verboden binnen Europa. Ook de wetenschap zit niet stil. Er komen steeds vaker goede ideeën om alle plastic producten te recyclen. Hergebruik is helemaal in de mode, ook als het gaat om ouder en duurzamer plastic.
De armen op de wereld betalen de prijs
Goed nieuws dus, maar juich niet te hard: er is nog altijd veel werk aan de winkel. Onderzoeker Babette Porcelijn schrijft in haar boek De Verborgen Impact (2016) over de onzichtbare gevolgen van onze manier van consumeren. Dat wil zeggen: in armere delen van de wereld betalen ze de prijs en worden enorm veel grondstoffen verkwist om het westen van goedkope producten te voorzien. De grootste impact van het product zit niet in de verpakking, maar in het product zelf. Desondanks speelt de verpakking ook mee. Simpel gesteld: hoe minder verpakking, hoe beter. Of kies voor een milieuvriendelijke variant. Als meer mensen dat voorbeeld volgen, moeten producenten daar uiteindelijk op inspelen. We hebben wel degelijk invloed: we stemmen met onze portemonnee.
Tips voor minder plastic
Zelf afval verminderen is natuurlijk eenvoudig. Eigenlijk weten we ook prima hoe dat moet. Gewoon doen. Gewoon beginnen. Dus ga niet op pad zonder een eigen afwasbare waterfles mee te nemen. Of denk bij het inkopen doen in de supermarkt aan het groentenetje. Neem er een aantal mee van huis. Zo kan je losse groenten en fruit meenemen, zonder steeds een nieuw zakje te pakken. Maar kies ook bewust tussen verpakkingen. Verkies karton of glas boven plastic. Het meeste plastic is maar een enkele keer te recyclen. (Als dat al gebeurt…) Glas is eindeloos te recyclen.
En kijk ook naar hoeveelheden. Kies voor grote verpakkingen (ook wel: bulk). Naar verhouding verspil je dan minder materiaal. Vermijd producten die zowel in plastic als karton zijn verpakt. Bij koeken zie je dat vaak. Maar ook bij een doos met muesli, dan zit ’t binnenin nog weer in een extra plastic zak. Echt dubbelop.
Veel wegwerpproducten zijn totaal overbodig. Of te vervangen door alternatieven. Uitwasbare katoenen servetten, in plaats van de papieren wegwerpvariant. Een metalen scheermes in plaats van plastic wegwerpmesjes. Of neem gewoon weer een broodtrommel mee, in plaats van een boterhamzakje. Hetzelfde geldt voor alle plastic- en aluminiumfolies. Onmisbaar in de keuken? Nee hoor. Met hetzelfde gemak dek je iets af met een schotel, deksel of schaaltje. Een kwestie van gewenning.
Het zijn maar een paar voorbeelden. Het mooie is dat het meteen verschil maakt. Vermijd ‘wegwerp’ en de grijze container is opeens een stuk leger. Dat is ook een stimulans. Elke keer als je de container aan de weg zet, merk je hoe een klein steentje al bijdraagt. Alle beetjes helpen.