Groene kerk tip 4: koop minder spullen
Nederlanders kopen gemiddeld per jaar voor 2.000 euro aan spullen. Het kopen van spullen heeft een enorme impact op onze aarde. Denk aan kleding, electronica, speelgoed, meubels en woonaccessoires. Volgens Babette Porcelijn, schrijfster van het boek ‘De verborgen impact’, zijn spullen zelfs de ergste vervuilers.
We kijken voornamelijk naar de CO2-uitstoot van onze eigen auto’s en huishoudens maar het is belangrijk verder te kijken dan onze neus lang is. De impact die spullen op onze planeet hebben, ligt voor het overgrote deel in het maken en het transport. Het maken vergt natuurlijk grondstoffen. En bij de productie komen vaak chemische stoffen vrij en het kost veel energie. Omdat de productie van de meeste spullen verplaatst is naar lagelonenlanden blijven de grote problemen buiten beeld (denk aan kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden en zeer lage lonen). En om alles weer naar Nederland te transporteren veroorzaken we weer schade aan onze schepping. Wist u dat de zestien grootste zeecontainerschepen ter wereld evenveel zwavel uitstoten als alle auto’s ter wereld?
Wat kunt u doen?
We hebben alvast drie tips op voor u op een rij gezet.
1. De allerbelangrijkste vraag is als u iets wilt kopen: heb ik dit echt nodig? En als het antwoord ‘ja’ is, kan ik het misschien ook tweedehands kopen?
2. Heeft u door de coronacrisis laatste tijd ook vaker online gekocht? Bij bijvoorbeeld Bol.com, thuisbezorgd of andere webshops? Doe het dan voortaan via www.treesplease.io . Terwijl u shopt plant u bomen, zonder dat u het een cent extra kost! Een percentage van uw aankoopbedrag wordt door de webshops geïnvesteerd in het planten van bomen. Daarmee compenseer u uw CO2 uitstoot met meer dan 100%.
3. En tenslotte, koop lokaal om de transportimpact zoveel mogelijk te beperken. Mogelijk kunnen onderstaande, eerlijke winkels in Harderwijk en omgeving u helpen.
Wereldwinkel, winkel voor eerlijke handel
Het Goed, Kringloopwinkel
Sjemen, Christelijke boek- en cadeauwinkel
Piekado, sociale cadeauwinkel
Repaircafe, repareer je spullen in plaats van weg te gooien
Blije Meisjes, Vintage en tweedehands kleding
Hofweb, biologische producten direct van de boer (zoveel mogelijk lokaal) bij je thuisbezorgd
Brownies en Downies, sociale lunchroom