In de Bijbel worden bijen (en honing) vaak genoemd. Niet alleen in het bekende verhaal van Simson. Maar ook bijvoorbeeld bij het brandende braambos zei de Heere tot Mozes dat Hij het volk Israël zou verlossen en voeren naar “een land, vloeiende van melk en honing”. Men had toen als voedsel alleen basis levensmiddelen. Alle zoetigheden zoals we deze vandaag in de supermarkt vinden, waren er toen niet. Melk en honing zullen bijzondere producten zijn geweest. Daarmee werd aangetoond dat het volk naar een zeer goed en vruchtbaar land werd geleid, waar het hun aan niets zou ontbreken. Maar wat heeft dit nu met duurzaamheid te maken?
Bijensoorten worden bedreigd
Heeft u die nieuwe borden met het opschrift Zzzorry voor het onkruid gezien? De vrolijke campagne vraagt aandacht voor een serieus probleem. Van de 357 bijensoorten in ons land is meer dan de helft met uitsterven bedreigd. Zonder hulp van deze nijvere beestjes vindt er nauwelijks bestuiving plaats en loopt de natuur grote schade op. De afname van bijen komt vooral door gebruik van landbouwgif en de veranderde inrichting van ons land. Lees: de vele bestrating. Kijk alleen al naar onze tuinen. Steeds vaker liggen die vol tegels en grind. Voor bijen zijn ze onbewoonbaar.
Hemelsleutel
Het is niet zo ingewikkeld: bijen en andere insecten hebben bloemen nodig. Hoe meer, hoe beter. In de wijken, maar ook in de bermen. Bekende planten als hemelsleutel en lavendel trekken bijen aan. Als tuinbezitter kunt u dus een belangrijke bijdrage leveren. Heeft u weinig tuin en veel bestrating? Denk eens aan stoeptegeltuintjes. Dat wil zeggen: stoeptegel eruit, zaadjes erin. Elke bloem telt mee. Ook leuk en leerzaam om met (klein)kinderen te doen. Net als het inrichten van een bijenbadje in de tuin. Want bijen voeden zich met water om honing te maken. Bovendien is het water nodig om de bijenkorf te verkoelen en babybijtjes te voeden.
Schaal
Hoe maakt u een bijenbadje? Heel simpel. Neem een ondiepe schaal en leg er wat stenen in, zodat ze hierop kunnen zitten tijdens het drinken. Vul de schaal met een klein laagje water en blij is de bij. Vergeet niet af en toe het badje schoon te maken en vers water toe te voegen. Zet het badje een beetje in de schaduw. Dan blijft het water langer fris.
Heeft u ook een groene en duurzame tip? Mail de tip met korte omschrijving naar hoopvoordeaarde@gmail.com. Dan kunnen we deze ook bij de andere tips opnemen om zo ook anderen te inspireren