Het is alweer even geleden dat we iets geschreven hebben over de Groene Kerk. Maar na de publicatie van het recente rapport van het IPCC (het klimaatbureau van de Verenigde Naties) willen we als werkgroep Groene Kerk natuurlijk wel met een eerste reactie komen. Want wat was dit heftig nieuws vorige week. Het kan je niet ontgaan zijn; het klimaat verandert extreem snel en de mens is de veroorzaker. Het is code rood voor het klimaat en iedereen moet in actie komen om onze schepping te behouden voor onze kinderen: de politiek, grote en kleine bedrijven en ook individuele burgers….
Kun je zelf iets doen?
We kunnen ons voorstellen dat je misschien denkt; wat kan ik eraan nou doen? Dat is toch een druppel op een gloeiende plaat? Of, laat maar zitten, de eindtijd komt toch wel… Maar we hebben allemaal ook een opdracht om goed te zorgen voor de schepping! En we geloven en vertrouwen dat God niet loslaat wat zijn hand begon. En juist vanuit dat vertrouwen en dié bewustwording willen we ons rentmeesterschap handen en voeten geven…En we kunnen en mogen als Christen niet wijzen naar de ander. ‘Ja maar China..’ of ‘Ja maar Tata Steel…’ Iedereen heeft een verantwoordelijkheid en we moeten dit samen doen.
Daarom hebben we vorig jaar de gemeenteavond met weerman Reinier v.d. Berg gehouden, het afgelopen jaar regelmatig een groene tip gedeeld in de zondagsbrief, zijn we als kerk overgestapt op 100% groene energie en nemen we duurzaamheid als belangrijke eis mee bij de verbouwing van de kerkelijke gebouwen in wijk Dorp. Maar wat kun je zelf nog doen? Waar kun je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat het niet alleen gaat over het klimaat hier in Nederland, maar ook plastic afval en ontbossing elders voorkomt? Dan kan het overzicht van ‘De verborgen impact’ je misschien helpen…
Je verborgen impact
We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen met de auto, verwarming en elektra, maar juist aan de andere kant van de wereld (vaak de arme, lage lonen-landen), bij het maken en vervoeren van alle dingen die we dagelijks kopen. De meeste impact heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen! Als je die verborgen impact ook meeneemt, kun je veel effectiever verduurzamen.
Bovendien kijken we vaak alleen maar naar één soort impact, zoals CO2 of plastic. Stel dat je alleen op verpakkingen let, dan zou je in theorie dus gewoon vlees kunnen blijven eten en blijven vliegen naar je vakantiebestemming. De top 10 laat zien waar we de meeste impact mee veroorzaken. Maar belangrijker nog, het laat ook zien waar we het beste mee aan de slag kunnen gaan als we effectief willen verduurzamen.
Spullen blijkt bij de gemiddelde Nederlander op nummer 1 te staan (bedenk dus altijd voordat je iets koopt; ‘heb ik het écht nodig?’) en de auto staat op 2. Daarna komen huis en vlees en vis. Op nummer 5 staat vliegen, gevolgd door plantaardig voedsel en drinken. De onderstaande grafiek laat heel duidelijk zien wat de impact is. Je hoeft niet alles tegelijk te doen, maar het kan je helpen om in ieder geval ergens te beginnen! De grafiek komt uit het boek van Babette Porcelijn ‘Happy 2050’. Gera van onze gemeente heeft dit boek, dus als je het wilt lezen, stuur haar dan even berichtje (geravandenberg@gmail.com). Dan kunnen we het als ‘zwerfboek’ laten circuleren in de gemeente (wel zo duurzaam ?). Wil je meer weten? Kijk op : https://thinkbigactnow.org/nl/de-verborgen-impact/
Werkgroep Groene Kerk